Kuchnia

Chleb bulki

Składniki:
1 kg mąki
25-30 g drożdży
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3-3,5 szklanki wody
dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.)

Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto, aby odpowietrzyć i chwilę wyrobić. Uformować według uznania lub przełożyć do blachy. Przykryć i odstawić na 15 min, żeby podrosło. Piecyk nagrzać do 210 stopni C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę. Po upieczenie natychmiast wyjąć z blachy i na 5 minut położyć do góry spodem. Następnie odwracamy i studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation