Kuchnia

Chleb bulki

Składniki
500 g mąki pszennej typ 550
5 g suszonych drożdży instant
jajko
60 g masła
300 ml mleka
4 łyżki cukru
łyżeczka soli
Wierzch:
białko
jajka
mak
Przepis
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, drożdże.
W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy mleko, aby było letnie.
Do suchych składników wbijamy jajko. Dodajemy na przemian masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Zostawiamy je w misie na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, każdą wałkujemy na cienki placek i zawijamy jak naleśnik. Boki "roladki" zawijamy tworząc rogala i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Tak uformowane rogale przykrywamy ściereczką na 40 minut.
Wierzch wyrośniętych rogalów smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation