Kuchnia

Zdrowe odżywianie

Składniki na około 2 – 3 porcje:
- słoiczek 200g koncentratu pomidorowego, aczkolwiek mogą być to pomidory z puszki
- 5 suszonych śliwek kalifornijskich
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oleju, oliwy
- woda mineralna
- przyprawy

11. Na patelni rozgrzewamy oliwę na której, podsmażamy koncentrat/pomidory z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą , śliwkami i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wszystko razem dusimy – najlepiej pod przykrywką, dolewając co jakiś czas wodę, by sos przypadkiem się nie przypalił.

22. Po około 15 minutach łączenia składników, możemy dodać przyprawy, ja użyłam curry – za pewne z uwielbienia jej słodkiej nuty, pieprz i odrobinę soli. Pozostawiamy wszystko jeszcze na chwilę pod przykryciem.

33. Teraz czeka nas miksowanie sosu w robocie, by konsystencja była gładka a sos jeszcze bardziej przeszedł smakiem śliwki i pomidorów (jeśli sos wyszedł zbyt gęsty można dolać trochę wody i wymieszać ).

44. Najlepiej podawać z ryżem naturalnym bądź makaronem pełnoziarnistym, dla smakoszy mięsa – polecam dodać pokrojoną , ugotowaną/ upieczoną pierś z kurczaka bądź inne mięso. Taki obiad na pewno będzie pełnowartościowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation