Kuchnia

Zdrowe odżywianie

Wykonanie takich naleśników jest bardzo proste, wystarczy teflonowa patelnia, gęste ciasto na naleśniki (prawie takie jak na racuchy : D ), szpryca i odrobina fantazji :)

Przepis na ciasto naleśnikowe jest pewnie każdemu znany, ja zastosowałam następującą proporcję:
szklanka mąki na pół szklanki mleka, pół szklanki wody, jajo i łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 30 min do lodówki, by jeszcze zgęstniało. W razie gdyby po tym czasie było nadal zbyt leiste wystarczy dodać trochę mąki - jednak trzeba zrobić to z umiarem, by ciasto nie było zbyt gumowe i twarde.

Moja rada: jeśli chcecie uzyskać kolorowe naleśniki wystarczy do ciasta dosypać odrobinę kisielu w proszku.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, lejąc ciasto ze szprycy wprost na patelnie, formując przy tym pożądane kształty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation