Kuchnia

Zdrowe odżywianie

SKŁADNIKI NA CIASTO O ŚREDNICY 25 cm:

-marchew - 3 szt
-jajka r.L - 3 szt
-migdały- 200g
-płatki owsiane- 200g
-olej rzepakowy- 50ml
-ekstrakt waniliowy- kilka kropli
-soda oczyszczona- 1/2 łyżeczki
-miód- 70ml
-cynamon

KREM NA WIERZCH CIASTA:

-twaróg chudy- 200g
-miód- 30ml
-banan

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane i migdały mielimy na pył. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Olej miksujemy z miodem, następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt i kontynuujemy miksowanie.
3. Następnie dodajemy marchew, pył migdałowy i owsiany wymieszany z sodą oraz cynamon. Mieszamy za pomocą łyżki.
4. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 40 min w temp. 180 st. C (wkładamy do nagrzanego piekarnika).


Krem przygotowujemy miksując ze sobą twaróg z bananem i miodem. Gdyby całość była zbyt sucha można dodać łyżkę jogurtu naturalnego.

Gdy ciasto wystygnie smarujemy je po wierzchu kremem i gotowe. Można ułożyć na nim owoce wg uznania. U mnie był to akurat winogron, bo miałam go w domu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation