Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Sernik marmurkowy :)


Składniki ciasta ( na tortownicę o średnicy 27 cm )

100 g masła
250 g mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
16 g cukru z wanilią
1 duże jajko
szczypta soli
1 - 2 łyżki śmietany

Składniki masy serowej:

1000 g tłustego twarogu
5 dużych jaj
100 g masła
¾ szklanki cukru
1 budyń waniliowy
16 g cukru z naturalną wanilią
100 g czekolady deserowej
dodatkowo:


Wykonanie ciasta:

Do miski z przesianą mąką ścieramy na tarce o grubych oczkach dobrze schłodzone masło. Rozcieramy szybko dłońmi, nie za długo, aby nie roztopić masła. Dodajemy sól, cukier puder i cukier z wanilią i mieszamy. Dodajemy 1 jajko, śmietanę i zagniatamy ciasto krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok.1 godziny. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy na spód i boki dużej tortownicy. Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem.


Wykonanie masy serowej:


Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier, cukier z naturalną wanilią i po jednym żółtku stale ucierając.
Gdy składniki połączą się i powstanie gładka i jednolita masa dodajemy do niej porcjami mielony twaróg. Ucieramy do gładkości. Białka ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie mieszając łaczymy ją z masą serową. Dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy stopioną czekoladę.
Na przygotowane wcześniej ciasto w tortownicy wykładamy naprzemiennie jasną i ciemną masę serową. W kilku miejscach delikatnie mieszamy je widelcem, tak aby powstał marmurkowy wzorek.

Pieczemy w temp. 180°C ok. 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation