Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Ciasto drożdżowe z jabłkami :


Składniki (na formę o wym. 28x40 cm


500 g mąki pszennej
50 g drożdży + 1 łyżka cukru
1 jajko i 2 żółtka
1 szklanka mleka
100g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
6 - 8 jabłek
cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:

Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy. Wszystko to dodajemy do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe), mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia nakrywając ściereczką.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy ewentualnie z papierem do pieczenia. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation