Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Dyniowe panklejki


Skladniki:

1 jajko,
1/2 szklanki cukru,
szczypta soli,
250 g puree z dyni,
1,5-2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1,5 łyżki masła,



Przygotowanie:


Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli, ucieramy mikserem. Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy. Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation