Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Ciastka francuskie z jabłkiem



Składniki:

- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 5 jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
- garść płatków migdałów
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- szczypta wanilii
- garść żurawiny suszonej
- garść wiśni suszonej
- cukier marcepanowy
- jajko do posmarowania ciasta


Wykonanie:


Rozwijamy dwa płaty ciasta francuskiego. W jednym wycinamy kieliszkiem otwory i przekładamy go na drugi płat ciasta.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i miód i gotujemy 15 minut, mieszając. Dodajemy wanilię, żurawinę, wiśnie i kasze manną. Mieszamy. Przekładamy łyżką wypełniając otwory w cieście, całość ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, jabłka posypujemy cynamonem i płatkami migdałów, oraz całość ciasta cukrem marcepanowym.
Kroimy na części i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation