Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Truskawkowe tiramisu na zimno


Składniki:

- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania serka mascarpone
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 ml soku pomarańczowego
- 100 ml nalewki z kwiatu czarnego bzu (lub innej)
- 700 g truskawek


Wykonanie:


Sok pomarańczowy mieszamy z nalewką, możemy także użyć innej nalewki lub po prostu dodać wódki. Biszkopty namaczamy w soku i układamy na spodzie pierwszą warstwę, ja miałam taki plastikowy pojemnik prostokątny 20 / 30
Na biszkopty układamy pokrojone truskawki w plasterki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i porcjami serek mascarpone i miksujemy. Wykładamy połowę masy na truskawki.
Następnie układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i pokrojone truskawki. Przykrywamy resztą masy i układamy na wierzch plasterki truskawek.

Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation