Kuchnia
Słodkiego miłego życia
Ciasto toffi z bananami :
Składniki:
Toffi:
50g niesolonego masła
50 g jasnego brązowego cukru
Ciasto:
około 50 g orzechów pekan, podpieczonych lub podprażonych na suchej patelni (możecie pominąć)
150 g miękkiego niesolonego masła
175 g jasnego cukru
4 średniej wielkości jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej tortowej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka melasy
szczypta soli
2 – 3 małe banany
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania toffi na wierzch ciasta. Umieść masło oraz cukier w małym rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie zwiększ moc palnika i gotuj całość przez kilka minut, aż płyn nieco zgęstnieje. Gotową mieszankę przelej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź szybko, zanim toffi stwardnieje. Odstaw.
By przygotować ciasto, ucieraj masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i napowietrzona. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Wlej wanilię oraz melasę i wymieszaj dokładnie. Następnie wmieszaj delikatnie obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy (imbir, cynamon oraz sól).
Jeżeli zdecydujesz się dodać orzechy, posiekaj je z grubsza i wmieszaj do masy.
Zanim przelejesz masę do formy, pokrój banany w mniej więcej 5mm grubości plasterki i poukładaj je ciasno na dnie formy, by nie ślizgały się na warstwie toffi, gdy będziesz je zalewać ciastem.
Na banany wylej ciasto i wyrównaj szpatułką lub odwrotną stroną łyżki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostaw przez około 10 minut w blaszce, po czym oddziel boki od formy i wyłóż je do góry nogami na talerz lub paterę, tak by warstwa toffi i bananów znalazła się na górze.
Możesz podać to ciasto z lekko ubitą kremówką lub lodami waniliowymi bądź śmietankowymi, choć równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
MA==