Kuchnia

Słodkiego miłego życia

Mikołajkowy torcik:


Składniki:


6 jajek,
cukier 175g,
mąka 225g,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
1/2 cukru waniliowego,
150 ml przegotowanej wody,
50 ml wódki,
kilka kropel aromatu cytrynowego,
1000g śmietany kremówki,
250g serka mascarpone,
1 aromat cytrynowy,
cukier puder Kupiec do smaku,
dżem truskawkowy mały słoiczek,
truskawki 300g,
złote kuleczki,
listki mięty do dekoracji,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do formy


Przygotowanie:

Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (18 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 3 części. Wodę mieszamy z wódką i aromatem cytrynowym. Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu. Układamy kolejną porcję ciasta i postępujemy tak samo. Układamy trzeci blat i smarujemy go kremem. Truskawki myjemy, osuszamy. Odkrawamy czubek truskawki i wypełniamy go pozostałym kremem, do każdej truskawki wkładamy po 2 złote kulki. Truskawki układamy na cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation