Kuchnia

pieczywo

Chleb z otrębami na ziemniakach

Składniki

Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka zakwasu pszennego
100 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe
cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej
50 g otrębów orkiszowych
200 g puree ziemniaczanego
2 łyżeczki soli
350 ml ciepłej wody

Instrukcja

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Rozgnieć na puree.
Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 godzin.
Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto.
Będzie lekko lepkie, po zagnieceniu w jednolitą masę, możesz lekko podsypać je mąką z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w formie.
Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Wyjmij chleb z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation