Kuchnia

pieczywo

Bułeczki Małgosie

Składniki

485 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
100 g jogurtu naturalnego
200 ml ciepłej wody

Instrukcja

Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż osiągną jednolite ciasto. Od tego momentu zagniataj kilka minut.
Umieść ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon.
Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Zrób przedziałki za pomocą długiej wykałaczki do szaszłyków (jak na zdjęciu) i wsadź bułeczki do piekarnika.
Piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją.
Jeszcze ciepłą bułeczkę możesz posmarować Smakowitą de Luxe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation