Kuchnia

pieczywo

Składniki

300 g mąki pszennej typ 550
180 ml mleka
90 ml wody
30 g masła
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Instrukcja

Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem.
Podgrzewamy mleko z wodą, aby było letnie.
Zimne masło siekamy tworząc wiórki i wrzucamy do misy.
Powoli wlewając letni płyn mieszamy ze sobą składniki. Po połączeniu, przekładamy utworzone ciasto na oprószoną mąkę stolnicę.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-1,5 cm. Z foremek wykrawamy serduszka (lub szklanką kółka). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Przed podaniem studzimy krótką chwilę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation