Kuchnia

pieczywo

Chleb domowy

Składniki

350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g semoliny
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
220 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Instrukcja

Mąkę mieszamy z semoliną i drożdżami. Dodajemy także cukier i sól.
Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli (ręcznie będzie trudno wyrobić, ze względu na semolinę).
Kulę z ciasta przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
Po 45 minutach, ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy je wtedy na 8 części.
Każdą kulkę wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na cienki, okrągły placek.
Blachę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy na nią chlebki (ja piekłam 4 partie, bo na jednej mieściły się dwa chlebki).
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni lub 220 z termoobiegiem (ja wybrałam termoobieg).
Chlebki pieczemy przez 7-10 minut, aż będą rumiane, a na ich powierzchni utworzą się pęcherze.
Upieczone pane carasau polewamy oliwą i obsypujemy solą gruboziarnistą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation