Kuchnia

pieczywo

Chleb żytni z kaszą jaglaną na zakwasie

Składniki

420 g mąki żytniej jasnej typ 720
80 g mąki pszennej chlebowej lub mąki bezglutenowej np. kukurydzianej/gryczanej/ryżowej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli

Instrukcja

Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, zakwas i sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i mieszamy składniki do ich połączenia. Ciasto mieszamy przez niecałą minutę.
Formę keksówkę (10×22 cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy najpierw w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation