Kuchnia

pieczywo

Naan curry

Składniki

250 g mąki pszennej
50 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
100 ml ciepłej wody

Instrukcja

Wymieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i curry.
Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki.
Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, nie przywierającą do ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury ( u mnie 280 stopni).
Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części.
Każdą część cienko rozwałkuj na kształt elipsy. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Wstaw do piekarnika, gdy mocno się nagrzeje.
Piecz przez ok. 6-7 minut.
Nie dawaj mu ostygnąć, zjedz od razu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation