Kuchnia

pieczywo

Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

Składniki

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
500 ml ciepłej wody

Instrukcja

Wymieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i rozmaryn. Dodaj wodę i wymieszaj łyżką, tak aby powstała jednolita masa.
Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wysmaruj tłuszczem. Obsyp mąką brzegi i wnętrze.
Umieść ciasto w formie, przykryj folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Po upływie czasu wyrastania, delikatnie zdejmij folię i włóż formę z ciastem do piekarnika.
Piecz przez 40 minut.
Po ostygnięciu okrój chleb dookoła i wyjmij z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation