Kuchnia

pieczywo

Ala piecze i gotuje: Zakwas żytni

Składniki:

4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody
4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa
duży słoik
drewniana łyżka
gaza

Przygotowanie:
Słoik wyparzyć i osuszyć.
1 dzień
Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce.
2 dzień
po 12 godzinach przemieszać i zostawić. Po 24 godzinach przemieszać, dokarmić letnią wodą i mąką, wymieszać.
3 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
4 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
5 dzień
Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia.
W czasie produkcji zakwas lubi ciepło. Mieszamy drewnianą łyżką. W czasie produkcji zakwas przykrywamy gazą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation