Kuchnia

pieczywo

Bułeczki fitness

Składniki

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki z orkiszu (typ 2000)
40 g otrębów pszennych
40 g ziaren słonecznika + 2 łyżki
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
150 ml letniej maślanki
jajko + łyżeczka mleka

Instrukcja

Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
W rondelku podgrzewamy krótką chwilę maślankę. Ma być letnia, lecz nie gorąca.
Letnią maślankę powoli wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zbite w mocną kulę (widoczną na zdjęciu). Tak przygotowane ciasto wkładamy do obsypanej mąką misy i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
Po podwojeniu objętości dzielimy ciasto na 5 porcji podobnej wielkości.
Każdą kulkę z ciasta formujemy ręcznie w kształt trójkąta (zdjęcie). Bułeczki kładziemy na blasze z pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę mleka i mieszamy. Miksturą smarujemy wierzch bułeczek i posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika (2 łyżki).
Bułeczki fitness pieczemy w 220 stopniach przez 18-20 minut, aż będą odpowiednio rumiane.
Wyciągamy z piekarnika, podajemy jeszcze cieplutkie lub studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation