Kuchnia

pieczywo

Twarogowo-szczypiorkowe Scones

Składniki

300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
35 g miękkiego masła
80 g półtłustego twarogu
pół pęczka świeżego szczypiorku
200 ml mleka
1 jajko

Instrukcja

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Pomieszaj w misce mąkę, proszek, sól i cukier.
Dodaj masło, twaróg i szczypiorek. Całość wymieszaj ręką, żeby stworzyło konsystencję kruszonki.
Weź do ręki drewnianą łyżkę. Zacznij dolewać mleko do mieszanki i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stworzy jednolitą, lepką konsystencję.
Oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ciasto również oprósz mąką z góry i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.
Wycinaj szklanką odwróconą do góry nogami koła i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Z resztek powycinanego ciasta znowu uformuj masę i wycinaj dalej do wykorzystania całego ciasta.
Każde wycięte kółko posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz przez ok.20 min aż zbrązowieją i urosną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation