Kuchnia

pieczywo

Koperkowy chleb z serkiem wiejskim

Składniki

250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej razowej typ 2000
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml letniej wody
180 g serka wiejskiego
2 łyżeczki soli
3 łyżki posiekanego koperku
łyżka oliwy

Instrukcja

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, serek wiejski i posiekany koperek. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
Po ok. 5 minutach przekładamy ciasto do keksówki (10x22cm) wysmarowanej oliwą i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Formę z chlebem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut w 190 stopniach.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation