Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Pesto brokułowe

Składniki:
•1 brokuł
•2/3 szklanki oliwy z oliwek
•1 szklanka migdałów
•3 - 4 ząbki czosnku
•2 łyżki natki pietruszki
•4 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj (można pominąć, ale warto je zdobyć)
•mały kawałek świeżego chili lub szczypta suszonego
•łyżeczka skórki otartej z cytryny
•sól i pieprz


Przygotowanie:
1.Rozgrzać dużą patelnię, wysypać na nią migdały i prażyć przez około minutę do czasu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do przestudzenia.
2.W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. W międzyczasie różyczki brokuła odciąć, a pozostałą łodygę obrać z twardej skórki i pokroić na cienkie plastry. Kiedy woda zacznie się gotować dodać przygotowanego brokuła i poczekać, aż zagotuje się ponownie - gotować 3 minuty od czasu zawrzenia, następnie delikatnie odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Dzięki temu brokuł zachowa swój piękny, zielony kolor.
3.Tak przygotowanego brokuła dodać do naczynia blendera razem z uprażonymi wcześniej migdałami oraz resztą składników i krótko miksować na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 10 dni. Doskonałe do makaronu, kanapek lub sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation