Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Fasolka po bretońsku

Składniki na 6 - 8 porcji:
•6 szklanek ugotowanej fasoli / 3 szklanki suchej fasoli / 4 puszki białej fasoli
•1 cebula
•6 liści laurowych
•6 ziaren ziela angielskiego
•3 ziarna pieprzu
•olej roślinny do smażenia
•500 g przecieru pomidorowego
•4 łyżki koncentratu pomidorowego
•1/2 - 3/4 szklanki wody
•1 łyżka sosu sojowego
•1 łyżeczka mielonego kminku
•1 łyżeczka wędzonej papryki, do kupienia tutaj
•1 łyżeczka majeranku
•1/2 łyżeczki pietruszki
•1/2 łyżeczki lubczyku
•1/4 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki mielonej kolendry
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Cebulę pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smażyć przez 5 - 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
2.Do podsmażonej cebuli dodać wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszać i dusić przez 5 - 8 minut, następnie dodać fasolę i gotować 15 - 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
3.Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation