Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Makaron z jarmużem i pomidorami

Składniki na 2 porcje:
•150 g ulubionego makaronu, użyłam orkiszowego
•2 szklanki pociętego jarmużu
•5 plasterków papryczki chili
•1 ząbek czosnku, posiekany
•2 łyżeczki kaparów
•1/2 łyżeczki wędzonej papryki
•olej lub oliwa
•1 puszka krojonych pomidorów
•2 łyżki ajwaru
•1/4 łyżeczki oregano
•1/2 łyżeczki tymianku
•1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Jarmuż położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Na dnie rondelka rozgrzać olej, dodać chili, czosnek oraz kapary i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wędzoną paprykę, dokładnie zamieszać i wsypać jarmuż. Smażyć wszystko przez 3 - 5 minut do czasu, aż jarmuż zmięknie.
2.W międzyczasie zagotować osoloną wodę na makaron i gotować go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
3.Do podsmażonego jarmużu dodać pomidory oraz pozostałe składniki. Dusić wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut.
4.Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zredukowanego sosu. Delikatnie wmieszać kluski w sos, pozwolić się gotować przez kolejne 2 - 3 minuty, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation