Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy: Jak pokochać buraki przynajmniej na trzy sposoby?

Buraki pieczone w soli

Składniki:
•kilka buraków
•gruboziarnista sól

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysypać solą na wysokość 1-2 palców i ułożyć w nim umyte i osuszone buraki. Delikatnie wcisnąć je do środka i przysypać jeszcze solą. Przykryć folią aluminiową i pozwolić się piec przynajmniej przez 60 minut.

Buraki z musem z mascarpone i trybuli
Składniki:
•dwa małe buraczki upieczone w soli
•75 g sera mascarpone
•1/4 szklanki liści młodej trybuli
•łyżeczka soku z cytryny
•oliwa
•sól i świeżo zmielony czarny pieprz
•bagietka

Przygotowanie:
1.Mascarpone zmiksować z drobno posiekaną trybulą i sokiem z cytryny na głaski krem, lekko posolić.
2.Buraki pokroić na ósemki lub na plastry i podawać z musem z trybuli oraz z ulubionym pieczywem, obficie posypane czarnym pieprzem i kilkoma listkami świeżej trybuli.


Buraki z sosem Aïoli z pieczonego czosnku i kaparów
Składniki:
•dwa małe buraki upieczone w soli
•125 ml delikatnego oleju roślinnego
•jedno żółtko w temperaturze pokojowej
•jedna łyżka soku z cytryny
•8 ząbków czosnku
•łyżka kaparów
•sól i świeżo zmielony czarny pieprz
•odrobina świeżego rozmarynu
•bagietka

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ząbki czosnku w łupinie, skropić oliwą i ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia, piec przez 25 minut.
2.W międzyczasie przygotować majonez. Żółtko ubić na puszysty krem i bardzo powoli, bardzo cienkim strumieniem wlewać wciąż ubijając. Kiedy krem zmieni kolor na biały i będzie odpowiednio gęsty możemy przestać ubijać.
3.Gotowy upieczony czosnek wyłuskujemy z łupin i studzimy. Kroimy bardzo drobno i dodajemy do majonezu, dokładnie mieszając. Następnie siekamy kapary, również dodajemy do majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.
4.Buraczki kroimy na plasterki albo na ósemki i podajemy z sosem aïoli oraz ulubionym pieczywem, posypane kilkoma liśćmi świeżego rozmarynu.

Buraki z kozim serem w miętowo–pomarańczowej oliwie
Składniki:
•dwa małe buraki upieczone w soli
•100 g rolady koziej dojrzewającej
•sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
•łyżka otartej skórki z pomarańczy
•4 łyżki oliwy
•kilka gałązek mięty
•sól i świeżo zmielony czarny pieprz
•bagietka

Przygotowanie:
1.Buraki pokroić w cienkie plastry. Oliwę rozetrzeć w moździerzu z miętą i otartą skórką, dodać sok z pomarańczy i wymieszać.
2.Bagietkę pokroić i zgrillować w piekarniku, każdy kawałek skropić delikatnie pomarańczowo-miętową oliwą i położyć na nim kilka plastrów buraków oraz plaster koziej rolady. Skropić obficie resztą oliwy i posypać czarnym pieprzem oraz solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation