Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy

Pesto Trapanese

Składni na dwie porcje:
•1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
•1/2 szklanki uprażonych słupków migdałów
•10 liści bazylii
•3 - 5 łyżek oliwy
•1 łyżeczka rodzynek
•1 łyżeczka kaparów
•1 ząbek czosnku
•mały kawałek papryki peperoncini
•sól i pieprz
•oraz dwie porcje makaronu spaghetti, fettucine lub innego ulubionego

Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów,a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre dolać kilka łyżeczek oliwy. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
2.W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Szybko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation