Kuchnia

Przepisy vege

Piwne tofu w pomidorach i chili

Składniki:
•2 kostki tofu / 400 g
•1/2 szklanki przecieru pomidorowego
•1/2 szklanki piwa
•2 łyżki sosu sojowego
•1 łyżka syropu z agawy
•1 łyżeczka papryki wędzonej
•1/2 łyżeczki mielonej kolendry
•1/2 łyżeczki mielonego kuminu
•1/2 łyżeczki chili
•1/4 łyżeczki cynamonu
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Tofu pokroić w grube plastry i odstawić.
2.Wszystkie składniki marynaty wymieszać w szklance, na dno naczynia żaroodpornego wylać kilka łyżek tak, aby na dnie była równa warstwa płynu. Następnie ułożyć ciasno wszystkie plastry tofu, wylać resztę marynaty i wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 - 35 minut do czasu, aż cały sos wyparuje.
3.Kiedy sos odparuje wyjąć blachę. Tak przyrządzone tofu można podać na gorąco jako dodatek do obiadu lub schłodzić, trzymać w lodówce do 5 dni i jeść na kanapkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation