Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy
Pasztet z ciecierzycy po polsku z suszonymi grzybami, ogórkiem kiszonym i siemieniem lnianym

Składniki na około 16 pasztecików:
•3/4 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie
•pół małej cebulki
•pół małej pietruszki
•pół małej marchewki
•3 spore ogórki kiszone
•dwie łyżki musztardy
•płaska łyżka suszonych grzybów zmielonych w młynku
•łyżeczka suszonej pietruszki
•łyżeczka suszonego koperku
•pół łyżeczki majeranku
•pół łyżeczki ziołowego pieprzu
•szczypta gałki muszkatołowej
•ząbek czosnku
•dwie łyżki bułki tartej
•trzy łyżki siemienia lnianego
•olej
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Namoczoną przez noc ciecierzycę gotuję do miękkości na małym ogniu.
2.W międzyczasie pietruszkę i marchewkę trę na tarce, cebulkę drobno kroję i podsmażam na patelni na sporej ilości oleju. Kiedy warzywa będą bardzo miękkie a cebulka szklista zdejmuję warzywa z ognia.
3.Miękką ciecierzycę odcedzam, mieszam z warzywami, bułką tartą i doprawiam suszonymi grzybami, musztardą, czosnkiem i resztą przypraw. Następnie blenduję wszystko na gładką masę, próbuję i doprawiam jeszcze według uznania solą i pieprzem, ewentualnie dodaję więcej przypraw. Na sam koniec dodaję pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i wszystko dokładnie mieszam - jeśli masa jest sucha, dodaję jeszcze 2-4 łyżki oleju.
4.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wgłębienia w foremce do muffinek smaruję delikatnie olejem i do każdego nakładam pasztet. Na koniec wszystkie paszteciki posypuję siemieniem lnianym i piekę je przez 15-20 minut. Zajadam z razowym chlebem, cebulką i ogórkiem kiszonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation