Kuchnia

Przepisy vege

jadłonomia · roślinne przepisy
Chleb zmieniający życie
na podstawie przepisu z My New Roots

Składniki na jedną keksówkę:
•1 szklanka ziaren słonecznika
•3/4 szklanki siemienia lnianego
•1/2 szklanki migdałów
•1 1/2 szklanki płatków owsianych
•10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
•2 łyżeczki soli
•1 łyżka syropu z agawy
•5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
•1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
2.Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation