Kuchnia

*** croissanty i ...

Buchty z domową konfiturą


Składniki:

na ciasto:

500g mąki pszennej
30g drożdży
50g cukru
250ml mleka
40g masła
2 jajka
szczypta soli

ponadto:

ulubione powidła/marmolada
30g roztopionego masła
cukier puder do posypania



Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, umieścić w nim pokruszone drożdże. Zasypać łyżeczką cukru, zalać połową szklanki mleka, wymieszać zgarniając lekko mąkę do uzyskania gęstości śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski dodać lekko roztrzepane jajka, resztę cukru i mąki oraz sól. Wyrobić gładkie, klejące się ciasto. Po około 5 minutach wyrabiania dodać masło, wyrabiać jeszcze co najmniej 5 minut. Ciasto będzie się kleić, nie podsypywać mąką. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podzielić na 20 równych części (jak widać u mnie kiepsko to wyszło;). Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środku umieścić powidła/marmoladę, zlepić dokładnie. Układać w blaszce o wymiarach ... wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu (w niewielkiej odległości od siebie). Przykryć i ponownie odstawić na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC, aż będą ładnie rumiane.

Gotowe obsypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation