Kuchnia

Jabłkowo

Placuszki biszkoptowe z jabłkami

2 jabłka, starte na tarce
łyżeczka cynamonu
3 jajka, (białka i żółtka osobno)
100 g cukru pudru + 3 czubate łyzki cukru pudru
szczypta soli
70 g oleju
230 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g jogurtu naturalnego

Żółtka rozkłócamy z cukrem pudrem, dodajemy potarte jabłka i cynamon. Odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do bezy 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy 2 minuty i odstawiamy.

Mąkę przesiewamy z soda. Łączymy ja z żółtkami, jajkami itd. Powstanie dosyć gęsta masa.

Na przemian z olejem wkładamy powstałą masę do ubitych białek, łączymy bardzo delikatnie.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wylewamy łyżeczką ciasto i smażymy około 1-2 minut na każdej ze stron.
Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie -> http://bayaderka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation