Kuchnia

Jabłkowo

Bułeczki z jabłkiem, rodzynkami i orzechami


Drożdżówki z jabłkiem, rodzynkami i orzechami
Przepis na 5 dużych drożdżówek

Na ciasto
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej zwykłej
10 g masła
30 g miodu
10 g syropu waniliowego
80 ml mleka
1 małe jajko
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cynamonu
+ jajko i łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
Na wypełnienie
300 g utartych jabłek
25 g rodzynek
15 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
odrobina imbiru i kardamonu




Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, mieszamy łyżeczką do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn zacznie się pienić.

Obie mąki łączymy, dodajemy jajko, miód, cynamon, rozpuszczone masło, syrop waniliowy (możemy zastąpić go cukrem waniliowym) oraz przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W między czasie obrane jabłka ucieramy na dużych oczkach tarki, po czym przekładamy na patelnie i na małym ogniu dusimy kilkanaście minut pod przykryciem.
Do owoców dodajemy rodzynki i posiekane orzechy włoskie oraz przyprawy i całość mieszamy.

Gotowe ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 5 równych części.
Każdą z porcji dzielimy raz jeszcze na dwa i oba małe kawałki rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienkie placuszki (około 3mm grubości).
Na jeden z placuszków nakładamy sporą ilość nadzienia jabłkowego (około 1cm brzegu zostawiamy suchy) i przykrywamy drugim placuszkiem sklejając go z dolnym i delikatnie zawijając pod spód.

Tak przygotowane drożdżówki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i każdą smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation