Kuchnia

Jabłkowo

Muffiny z chrupiącą posypką

składniki:

suche:

1,5 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

mokre:

1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek ( ok. 2 nieduże jabłka, najlepiej kwaśna odmiana)

2 jajka

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju

wierzch:

60 gram posieknych orzechów laskowych lub włoskich

kilka łyżek brązowego cukru trzcinowego







wykonanie:

1. W misce mieszamy składniki suche, a w drugim naczyniu mokre. Następnie przelewamy mokre do suchych i mieszamy wszystkie razem. Masa powinna być gęsta i grudkowata.

2. Napełniamy foremki (prawie do pełna) zabezpieczone papilotkami lub wysmarowane masłem. Każdą z nich posypujemy orzechami i brązowym cukrem. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation