Kuchnia

Jabłkowo

Bake&Taste: La Sbrisoletta

Składniki na ciasto:
(przepis znaleziony na blogu cukiernicze kreacje charlotte)
200 g mąki [u mnie krupczatka]
200 g kaszy manny
200 g cukru
200 g masła
szczypta soli
torebka drożdży suszonych

Na nadzienie:
800 g jabłek
1 łyżka rodzynek sułtanek
1 łyżeczka rumu [u mnie wódki]
1 łyżeczka orzechów piniowych [u mnie łyżka arachidowych]
szczypta cynamonu
starta skórka z jednej cytryny

Dodatkowo:
1 żółtko
1 szklanka mleka
masło do wysmarowania tortownicy (20 g) [wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia]



Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże, mannę, cukier, masło w kawałkach i sól. Całość wyrabiamy koniuszkami palców, rozkruszamy dłońmi, mieszamy bez wygniatania, aby otrzymać ciasto o konsystencji wielu małych grudek. Można też pomóc sobie robotem kuchennym. Przygotowujemy nadzienie namaczając w alkoholu rodzynki, ścierając obrane jabłka na dużych oczkach tarki, dodając posiekane orzechy, szczyptę cynamonu i startą skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy odciśnięte i posiekane rodzynki. Tortownicę smarujemy masłem [lub wykładamy papierem do pieczenia], wysypujemy połową ciasta tak, aby zachodziło na brzegi formy. Wykładamy nadzienie jabłkowe i posypujemy pozostałą ilością ciasta. Wierz lekko wyrównujemy i polewamy żółtkiem roztrzepanym w szklance mleka. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku na 190 stopni 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation