Kuchnia

Jabłkowo

Szarlotka z kokosową bezą

Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem, dodać do piany z białek, lekko wymieszać. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Piec 20 minut w 180°C.

Nadzienie jabłkowe:
7 jabłek
1/2 litra wody
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, wsypać pokrojone jabłka, gotować ok. 3- 5 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową. Na pozostałym syropie ugotować budynie.

Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50 g wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.

Wykonanie:
Na upieczony biszkopt wykładamy jabłka, na to wykładamy ugotowany na syropie jabłkowym budyń, a na wierzch wykładamy kokosową masę bezową. Zapiekamy na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation