Kuchnia

Jabłkowo

składniki:

ciasto francuskie

2 jabłka

około 2 łyżeczki cukru – do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (wg konieczności)

opcjonalnie rodzynki

wykonanie:

Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w kostkę. Umieść w rondelku z niewielką ilością wody, dodaj sok z cytryny, cukier i cynamon. Podgrzewaj jabłka na małym ogniu aż zmiękną. Jeśli owoce wypuściły dużo soku, to dodaj mąkę ziemniaczaną, aby go zagęścić. Odstaw owoce do lekkiego przestudzenia.

Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i pokrój na kwadraty ok 12/12 cm. Kwadraty będziesz skaładać po przekątnej (tworząc trójkąt), więc na jedną połowę nałóż trochę nadzienia. Sklej dokładnie ciastko (jeśli ciasto nie chce się kleić posmaruj brzegi odrobiną wody) i dociśnij widelcem brzegi.

Ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Możesz je też teraz posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (aż będą rumiane). Po upieczeniu odstaw na chwilę do przestudzenia. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation