Kuchnia

Jabłkowo

Szarlotka z owsianą kruszonką i warstwą sernika

Składniki dla formy 20x26cm:

Na spód:

115g masła
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Na masę serową:

230g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na jabłka:

2 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cukru
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Na kruszonkę:

85g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki cukru
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu

Na sos karmelowy:

300g cukru
200ml śmietany kremówki
130g masła

Spód:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałe ciasto umieścić w formie wyłożonej folią spożywczą i ugnieść, dopasować do spodu. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut lub aż spód zarumieni się. Odstawić aby wystygł.

Masa serowa:
Zmiksować serek śmietankowy z cukrem aż masa będzie gładka i lekka. Dodać jajko i ekstrakt, zmiksować ponownie. Masę wylać na wcześniej ostudzony spód i wyrównać szpatułką.

Jabłka:
Jabłka obrać i pokroić (w dowolny sposób). Umieścić na patelni na średnim ogniu. Dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i smażyć aż jabłka zmiękną. Gotowe ułożyć na masie serowej.

Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć aż do uzyskania kruszącego się ciasta. Posypać ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Zostawić do ostygnięcia.

Karmel:
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu aż do momentu rozpuszczenia i przybrania złotawego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodawać śmietanę a następnie masło i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzonym karmelem polewać gotowe kawałki ciasta.

Przepis i zdjęcie -> 69111.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation