Kuchnia

Jabłkowo

Rustykalna tarta jabłkowa

na ciasto:
245g mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru
170g masła
4-6 łyżek lodowatej wody

na nadzienie:
4-5 jabłek średniej wielkości
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki soku cytrynowego

ponadto:
cukier kryształ do obsypania
2-3 łyżki mleka

Wykonanie:
W malakserze wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, miksować około 10-15 sek. aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dalej miksując wlewać stopniowo wodę, aż ciasto 'zbije' się w kulę. Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i przez godzinę schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać. Każde przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Do jabłek dodać cynamon, cukier i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać delikatnie i odstawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość około 4mm. Na środek wyłożyć jabłka pozostawiając wolne krawędzie, po czym zawinąć je na jabłka.

Brzegi posmarować mlekiem, posypać cukrem kryształem. Piec przez pierwsze 20 minut w 200oC, po czym zmniejszyć do 180oC i piec kolejne 20-30 minut, aż ciasto będzie mocno rumiane.

Przepis i zdjęcie -> wypiekizpasja.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation