Kuchnia

Coś na ząb

Tarta z bobem i boczkiem

Na ciasto:
25 dag mąki pszennej,
15 dag zimnego masła,
1 jajko, szczypta soli

Na farsz:
25 dag bobu,
10 dag wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
3 jajka,
200 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki startego sera np. parmezan,
1 łyżka masła,
1/2 łyżeczki cukru,
sól, pieprz.

Przygotowanie:
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone w małe kawałki masło, jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 min
w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 5 min. Bób umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie (10-15 min). Tuż po ugotowaniu włóż do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz na sicie. Obierz z łupin, gdy wystygnie. Boczek pokrój w grube paski. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle. Do miski wbij jajka, wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na podpieczonym cieście rozłóż bób, boczek oraz cebulę. Zalej masą jajeczną i posyp serem. Piecz 25-30 min w temp. 180°C

styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation