Kuchnia

Serniki

kładniki: (tortownica 24cm) (inspirowałam się przepisem z "Moich wypieków)

Spód sernika:
160g ciastek czekoladowych typu Oreo
30 g masła, roztopionego
Ciastka (całe) musimy pokruszyć. Najlepiej to zrobić w malakserze. Do pokruszonych ciastek wlewamy masło i mielimy jeszcze przez chwilę, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową i dokładnie wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ

1kg sera na serniki (użyłam Piątnicy z wiaderka, możecie użyć twarogu zmielonego dwukrotnie)
serek mascarpone 250g
śmietanka 30 lub 36% - 250 ml
szklanka drobnego cukru do wypieków ( jeżeli lubimy bardziej słodkie serniki możemy dodać jeszcze kilka łyżek cukru)
6 całych jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
ziarenka z jednej laski wanilii
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy bardzo krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkiego.
Tortownicę po wyjęciu z lodówki musimy bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, najlepiej dwu-, trzykrotnie tak, żeby po włożeniu tortownicy do naczynia z wodą, nie dostała się ona do ciasta. Tak owiniętą tortownicę umieszczamy w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzątkiem. Po wsadzeniu tortownicy, woda powinna sięgać do połowy jej wysokości.
Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Masa serowa wypełni prawie całą tortownicę, ale sernik pieczony w kąpieli wodnej nie powinien urosnąć. Wkładamy blaszki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 90 minut. Studzimy sernik i ściągamy obręcz. Czekoladą dekorujemy kiedy sernik wystygnie.

Czekoladowa polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Czekoladę i masło topimy w misce, ustawionej na garnku z wrzątkiem. Miska nie powinna dotykać wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation