Kuchnia

*** croissanty i ...

Drożdżowe rogaliki z jabłkami


Składniki:

(24 sztuki)

550g mąki pszennej (typ ok 500-550)
3 jajka
60g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 opakowanie suszonych drożdży 7g (lub 20g świeżych)
200g letniego mleka
125g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
3-4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki rodzynek
2 łyżki cukru
1 dodatkowe jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie krok po kroku:

Drożdże rozpuść w letnim mleku, oprósz cukrem i odstaw na kilka minut do spienienia. Jeśli używać świeżych drożdży przygotowany rozczyn pozostaw na około 15 minut, do chwili aż wyrośnie.
Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Mąkę przesiej, masło roztop i lekko przestudź.
Do przesianej mąki dodaj rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, sól i stopniowo dodając mleko zarabiaj ciasto.
Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. Powinno to zając około 10-15 minut.
W wersji „dla maszynistów”: w misie urządzenia umieść kolejno najpierw mokre, a następnie suche składniki i uruchom program do wyrabiania ciasta.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon, cukier i rodzynki i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na trzy równe części. Każdą kolejno krótko zagnieć i rozwałkuj niezbyt cienko na koło. Nożem rozetnij ciasto jak pizzę na 8 trójkątów.
Na każdym trójkącie układaj po porcji jabłek i zawijaj dość ściśle rogaliki.
Gotowe rogaliki układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na około 20-30 minut przykryte ściereczką lub folią spożywczą do ponownego wyrośnięcia.
Rogaliki przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 180ºC na złoty kolor, około 20 minut.
Wystudź na kratce.
Wystudzone rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować jeszcze ciepłe rogalik
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation