Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Udka z warzywami

8 udek (pałek) z kurczaka
4 duże pomidory malinowe lub bawole serca
2 czerwone cebule
2 papryki, czerwona i żółta
1 główka czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżk suszone bazylii
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (mniej lub więcej w zależności od Twoich upodobań)
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
skórka otarta z połowy limonki lub cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Brytfankę lub dużą patelnię spryskaj odrobiną oleju, którą można używać w piekarniku.
Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz dobrą obieraczkę nie musisz pomidorów zalewać wrzątkiem, wystarczy je obrać). Pokrój w ósemki.
Cebulę obierz i również pokrój w ósemki.
Papryki przekrój, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki.
Czosnek podziel na ząbki, nie obieraj.
Udka dopraw solą i pieprzem z wszystkich stron.
Wszystkie warzywa i udka wrzuć do przygotowanej brytfanki. Polej olejem, sokiem z cytryny, posyp startą skórką z limonki (lub cytryny), solą, pieprzem, oregano, bazylią i wędzoną papryką. Wszystko wymieszaj, tak żeby pokryło się olejem i przyprawami. Warzywa rozsuń, żeby nie zasłaniały udek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 60-70 minut - aż udka będą miękkie.
Od czasu do czasu całość zamieszaj i polej wytworzonym sosem.
Podawaj z pszennym pieczywem (lub ryżem albo ziemniakami puree) i zieloną sałatą z sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation