Kuchnia
*** croissanty i ...
Pączki pieczone w piekarniku -
Składniki:
-50 g świeżych drożdży
-100 ml ciepłego mleka
-50 g cukru
-370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
-3/4 łyżeczki soli
-3 jajka
-170 g masła (ja dałam 150 g)
Dodatkowo:
-do nadziania, np. masa kajmakowa, marmolada, dżem np. truskawkowy
-jajko do posmarowania bułeczek
-cukier puder do posypania lub lukier
-opcjonalnie płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut (drożdże muszą się mocno spienić).Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę cukru, sól. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (ciasto pod koniec ma być gładkie). Następnie dodajemy stopniowo miękkie masło po kawałeczku, cały czas wyrabiając ciasto. Na koniec ciasto ma być elastyczne i błyszczące, które będzie się ześlizgiwać (odklejać) z rąk i brzegów miski. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i szybko zagniatamy ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm (ma nam wyjść 16 pączków), w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć pierwsze kółko (średnica około 7 ,5 cm). Rozpłaszczyć je nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady lub innego nadzienia. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.Papilotki z pączkami przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika (musimy zachować spore odstępy ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Będziemy piec je w 2 partiach. Pączki odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem (wierzch możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi) i wstawiamy do piekarnika na środkową część.Pieczmy przez około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Wstawiamy drugą część pączków.Jeszcze lekko ciepłe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
MA==