Kuchnia

kasze

Marcin Gąsiński | Trener personalny | Warszawa McFit | WANILIOWO-JABŁKOWY DESER Z KASZY JAGLANEJ!
Składniki:
- 500g pokrojonych w kostkę jabłek bez skóry
- 150g kaszy jaglanej
- 5 całych jaj
- ekstrakt z wanilii
- cynamon
- stevia do dosłodzenia

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z małą ilością wody i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Blendujemy je na gęstą masę i gotujemy kilka minut aby odparował nadmiar wody.
Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii, blendujemy całość na gładką masę i dosładzamy stevią według gustu.
Całość przelewamy do okrągłej formy posmarowanej małą ilością oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10 minut aby wierzch placka się zarumienił. Następnie wyjmujemy ciasto z pierkarnika i wylewamy na wierzch masę z jabłek. Wstawiamy ponownie i pieczemy dodatkowe 15-20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do lodówki żeby ciasto się ścisnęło. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation