Kuchnia

kasze

PRZY ZIELONYM STOLE: DESER Z JAGLANKI, MANGO I ORZECHÓW NERKOWCA
DESER Z JAGLANKI, MANGO I ORZECHÓW NERKOWCA

- zamiast mango można użyć 3 jabłek ugotowanych w małej ilości wody z 1/2 łyżeczki cynamonu
- do deseru można dodać 1 cm startego na tarce imbiru
- deser można podać warstwowo: warstwa owoców, warstwa kremu
- można użyć go jako wykończenie muffinek, lub jako krem do ciasta
- deser ma dość zwartą konsystencję, jeśli chcecie uzyskać płynniejszą dodajcie trochę mleka roślinnego

3 dojrzałe owoce mango
1 banan
200g orzechów nerkowca
2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki kurkumy
sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
2 łyżki lub więcej ulubionego słodu (opcjonalnie)

1. Orzechy nerkowca namaczam w szklance mleka roślinnego na 3 godziny.

2. Kaszę jaglaną podprażam w garnku (aż zacznie przyjemnie pachnieć), a potem dokładnie płuczę. Zalewam 1 szklanką mleka i dodaję pół łyżeczki kurkumy. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. Garnek szczelnie nakrywam przykrywką i w ten sposób gotuję kaszę przez 10 minut.

3. Do kielicha maszyny miksującej wkładam: nerkowce (razem z mlekiem), ugotowaną kaszę jaglaną (nie studzę jej), miąższ z mango, sok z cytryny i słód. Miksuję, aż konsystencja będzie kremowa. Deser podaję lekko ciepły, posypane kurkumą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation