Kuchnia

kasze

Papryka faszerowana kaszą jaglaną z dodatkami. Wesja jarska i mięsna.

Składniki (na 2 porcje, po jednej każdego rodzaju):

4 nieduże (lub 2 duże) papryki czerwone
pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 dobrej jakości chuda kiełbasa
pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
4 łyżeczki kaparów
6 oliwek
6 pomidorów suszonych z zalewy, pokrojonych
1 papryczka chili
6 łyżek startego żółtego sera
suszone oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę prażymy na suchej patelni około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przesypujemy ją do garnka, zalewamy szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn, pod koniec gotowania soląc.
Przygotowujemy farsze: mięsny – połowę ugotowanej kaszy jaglanej mieszamy z pokrojoną w kosteczkę kiełbasą, 2 łyżeczkami kaparów, połową pokrojonej papryki, połową pokrojonych suszonych pomidorów, 4 łyżkami startego sera i połową pokrojonej chili (ziarnka możemy usunąć lub zostawić, jeżeli lubimy pikantne dania). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Farsz jarski: pozostałą kaszę jaglaną mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami, pozostałymi kaparami, pomidorami, papryką, papryczką chili oraz 2 łyżkami startego sera. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.
Papryki przeznaczone do faszerowanie myjemy i wycieramy do sucha. Odcinamy im wierzchy i oczyszczamy wnętrze. Następnie dość ściśle nadziewamy je farszami (po każdym do dwóch papryk). Ustawiamy papryki w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką przegotowanej wody i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170OC na około 40 minut. Jeżeli wierzchy papryk zbytnio będą się rumienić, przykrywamy je folią aluminiową błyszczącą stroną do góry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation