Kuchnia

kasze

AROMATYCZNE KOTLECIKI Z MARCHEWKĄ I KASZĄ JAGLANĄ
SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk):

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej *
2 marchewki
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
olej kokosowy, do smażenia



* kasza jaglana musi być ugotowana tak, aby wchłonęła całą wodę, inaczej będzie za rzadka i kotleciki będą się rozpadać


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Wsypujemy ją do miski, dodajemy ugotowaną kaszę i ugniatamy wszystko ręką. Dodajemy mąkę z przyprawami i ponownie wszystko dokładnie ugniatamy. Przykrywamy miskę z masą folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Smażymy kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation