Kuchnia

Ciasteczka, Pączki, Rogale

Duńskie bułeczki z jabłkami

Składniki na 9 bułeczek:

250g mąki
20g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
szczypta soli
100g masła

Nadzienie:

2 średniej wielkości jabłka
1,5 łyżeczki cynamony
2 łyżki brązowego cukru
50g roztopionego masła

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier, sól i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać lekko z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 -20 minut. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Po tym czasie, kiedy rozczyn ruszy, wlać resztę mleka z masłem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1- 1,5 godziny.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem. Masło roztopić.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Na wierzchu rozsmarować roztopione masło, posypać brązowym cukrem i wyłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 9 równych kawałków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Można posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 195°C przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation